Távollátás

Tudjon meg fontos tényeket a látásával kapcsolatban

Állapot, amely következtében a szem neheten fókuszál a közeli zónában lévő tárgyakra

MIT JELENT A TÁVOLLÁTÁS?

A hiperópia vagy ’hipermetropia’ orvosi kifejezés, amelyet sokan távollátásnak neveznek. A hiperópiában szenvedők a távoli zónában tisztán látnak, viszont problémát okozhat számukra a közeli zónában lévő tárgyakra való fókuszálás.

MENNYIRE GYAKRAN FORDUL ELŐ A TÁVOLLÁTÁS?

A távollátás egy gyakran előforduló állapot, amely körülbelül a világ népességének negyedét érinti. Sok gyermek távollátással születik, de sokaknak az idő teltével és szemgolyójuk növekedésével ez változik, kinövik. Távollátó szülők gyermekeinél nagy valószínűséggel jelenhet meg a hipermetrópia.

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A hiperópiát a szem alakja okozza – a szemgolyó rövidebb, ami megakadályozza, hogy a beérkező fény közvetlenül a retinára fókuszáljon. Távollátásról akkor beszélünk, ha a szem a retina mögé fókuszálja a képet, ami homályos látást eredményezhet. A távollátást előfordul, hogy összekeverik a presbiópiával, amely szintén a közeli zónában való látás elhomályosodásával jár, azonban egy teljesen más okból kialakuló állapotról van szó, amely a 40 éves, vagy annál idősebb embereket érinti általában.

TÜNETEK

Amennyiben hunyorogsz, vagy szemfáradtságot érzel, amikor a közeli zónában lévő tárgyakra tekintesz, akkor előfordulhat, hogy te is távollátó vagy. Egyéb tünetek lehetnek a fejfájás vagy a szemfáradtság.  Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, fordulj szemész szakemberhez, hogy átfogó szemvizsgálatot végezhessenek!

KEZELÉS

A távollátás szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható, így lehetővé téve, hogy a fény a megfelelő helyre érkezzen a szemben. Amennyiben távollátó vagy, akkor plusz dioptriás lencsére lesz szükséged (pl. +2,50D). A felírt receptértéktől függően előfordulhat, hogy egész nap szemüvegre vagy kontaktlencsére lesz szükséged, de az is lehet, hogy csak akkor, mikor a közeli zónába tekintesz, például olvasás vagy számítógépes munkavégzés közben. 

Távollátás
Kodak Lens

Válaszd Ki Az Országod

Site Change Photo

Ez a weboldal mind saját, mind harmadik féltől származó cookie-kat használ, hogy statisztikai információkat gyűjtsön az Ön internetes böngészéséről, és megjelenítse az Ön preferenciáihoz kapcsolódó hirdetéseket. A webhely böngészésével megértjük, hogy beleegyezik ezeknek a sütiknek a használatába. Ha további információra van szüksége, keresse fel adatvédelmi irányelveinket.