Szem anatómia

Tudjon meg fontos tényeket a látásával kapcsolatban

Hogyan működik a szem?

HOGYAN MŰKÖDIK A SZEM?

Lehet, hogy kicsi, de mégis az egyik legkomplexebb emberi szerv a szem, amely a fénysugarakat feldolgozható információvá alakítja át az agy számára.

A szaruhártya lehetővé teszi, hogy a fény bejusson a szembe. Az írisz szabályozza a bejutó fény mennyiségét a pupilla méretének változtatásával.

A szemlencse, amely a pupilla mögött helyezkedik el, a megfelelő fénytörést biztosítja, így segíti, hogy a szem automatikusan a tárgyakra fókuszáljon.

A fény a szem hátsó részén át eljut a retinába, ahol a képek átalakulnak elektronikus jelekké, amelyek a látóidegen keresztül jutnak az agyba.

A SZEM ANATÓMIÁJA


 

  • Látóideg: a szem legnagyobb szenzoros idege; elektromos impulzusokat szállít a fotoreceptor sejtektől (csapok és pálcikák) az agyba.
  • Retina: szenzoros membrán, amely a szem hátsó részében helyezkedik el. A fotoreceptorok a retina fényenergiáját elektromos jelekké alakítják át, amelyek a látóidegen keresztül jutnak el az agyba.
  • Írisz: a pupillát szabályozó pigmentált rész, amely meghatározza a szem színét. Az írisz növeli és csökkenti a pupilla méretét, így szabályozva a szembe belépő fény mennyiségét.
  • Pupilla: a szem kerek, sötét színű középső része, amely kitágul és összehúzódik, így szabályozva a retinába jutó fény mennyiségét.
  • Szaruhártya: a szem elülső felületének átlátszó része, amely lehetővé teszi a fény bejutását a szembe.
  • Szemlencse: a szaruhártya mögött helyezkedik el, a szem megfelelő fénytörését biztosítja.
  • Üvegtest: a lencse és a retina közti rész, amely átlátszó, színtelen gélállagú anyag. A  szemgolyó hátsó kétharmadát tölti ki.
  • Macula: a központi retina kicsi, legérzékenyebb területe, amely a látás élességéért és a színlátásért felelős.
Szem anatómia
Kodak Lens

Válaszd Ki Az Országod

Site Change Photo

Ez a weboldal mind saját, mind harmadik féltől származó cookie-kat használ, hogy statisztikai információkat gyűjtsön az Ön internetes böngészéséről, és megjelenítse az Ön preferenciáihoz kapcsolódó hirdetéseket. A webhely böngészésével megértjük, hogy beleegyezik ezeknek a sütiknek a használatába. Ha további információra van szüksége, keresse fel adatvédelmi irányelveinket.