Rövidlátás

Tudjon meg fontos tényeket a látásával kapcsolatban

Állapot, amely következtében a szem neheten fókuszál a távoli zónában lévő tárgyakra.

MIT JELENT A RÖVIDLÁTÁS?

A miópiát legtöbben úgy ismerjük, hogy rövidlátás. A miópiások nem látnak jól távolra, de közelre nézéskor könnyen boldogulnak szemüveg nélkül. Így sokszor korrekció nélkül olvasnak, ellenben nehézséget okozhat a közlekedési táblák vagy a TV képernyő nézése.

MENNYIRE GYAKRAN FORDUL ELŐ A RÖVIDLÁTÁS?

A miópia egy nagyon gyakran előforduló anatómiai adottság, amely egyre gyakoribbá válik társadalmunkban. Egy 2009-ben végzett tanulmány szerint Amerika lakosságának 25%-a volt rövidlátó 1971 és 1972 között. Ez az arány 1999 és 2004 között egészen 41,6%-ra emelkedett.

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A miópia egy fénytörési hiba, és mint olyan, nem betegség, hanem inkább egy anatómiai adottság. Ha a szemgolyó hossza nagyobb, mint a szem törőereje, vagy a törőerő kisebb, mint a szemgolyó mérete, akkor az érkező sugarak a retina előtt egyesülnek. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a rövidlátás örökletes. Így például, ha mindkét szülő rövidlátó, akkor különösen magas annak az esélyre, hogy a gyermekük is az látáskorrekcióra fog szorulni rövidlátás miatt. A rövidlátás már fiatal korban megmutatkozik, így mire a növekedés lezárul, a miópiás emberek már szemüveget hordanak. A rövidlátás romlásának vagy javulásának mértéke attól függ, hogy az egyén hogyan használja a szemét – azon személyek, akik sok időt töltenek számítógép előtt, vagy olvasással nagyobb eséllyel válnak rövidlátóvá. Sok szakember van azon a véleményen, hogy a miópiás esetek gyakoriságának növekedése a sok számítógép előtt töltött idő miatt kialakuló szemfáradságból ered.

TÜNETEK

Amennyiben tisztán látod a közeli zónában lévő tárgyakat, azonban problémát okoz a távoli tárgyakra való fókuszálás, akkor előfordulhat, hogy rövidlátó vagy. További tünetként jelentkezhet hunyorgás, fejfájás, szemfáradtság vagy a vezetés és sportolás közben érzett szemfáradtság. Amennyiben a fent leírt tüneteket tapasztalod, akkor vedd fel a kapcsolatot egy szemész szakemberrel egy átfogó szemvizsgálat elvégzése érdekében!

MEGOLDÁS

A rövidlátás korrigálásához alkalmas a szemüveg, kontaktlencse és akár szemműtétet is lehet végezni. Látáskorrekciós eszközök esetén szórólencsére van szükség, amelyet a köznyelv csak mínuszos lencseként tart számon. Ennek a lencsének a közepe vékony és a széle felé vastagodik. A felírt receptértéktől függően előfordulhat, hogy egész napszemüvegre vagy kontaktlencsére lesz szükséged, de az is lehet, hogy csak akkor, mikor a távoli zónába tekintesz, például filmnézés vagy autóvezetés közben.

Nearsighted
Kodak Lens

Válaszd Ki Az Országod

Site Change Photo

Ez a weboldal mind saját, mind harmadik féltől származó cookie-kat használ, hogy statisztikai információkat gyűjtsön az Ön internetes böngészéséről, és megjelenítse az Ön preferenciáihoz kapcsolódó hirdetéseket. A webhely böngészésével megértjük, hogy beleegyezik ezeknek a sütiknek a használatába. Ha további információra van szüksége, keresse fel adatvédelmi irányelveinket.