Presbiópia

Tudjon meg fontos tényeket a látásával kapcsolatban

Fokozatosan kialakuló természetes folyamat, amely a közelre való fókuszálás nehézségét okozhatja.

MI AZ A PRESBIÓPIA?

Amennyiben elmúltál 40 éves, valószínűleg szemüveget használsz olvasáshoz. Ha még nem, akkor pedig nagy esély van rá, hogy hamarosan így lesz. Ennek oka nem más, mint a presbiópia, egy teljesen természetes jelenség, amely az idő teltével egyre nehezebbé teszi a közelre való fókuszálást. Sűrűn előforduló jelenségről van szó, hiszen az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 2005-ben több, mint egymilliárd ember esetében fordult elő.

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Gyakorlatilag minden 40 év feletti ember presbióp, vagy hamarosan az lesz. Fiatalkorban a szem rugalmassága magasabb, azaz könnyen fókuszál mind távoli, mind közeli objektumokra. Korral a szemlencse veszít a rugalmasságából, amely nehezebbé teszi a közeli tárgyakra való fókuszálást. 

KEZELÉSE

Számos különböző lehetőség közül választhatsz a presbiópia kezelése érdekében. A standard választási lehetőségek közé tartozik a bifokális, trifokális és olvasó szemüvegek – mindegyiknek vannak előnyei, azonban számos hátránnyal is rendelkeznek.  A presbiópia kezelésére szolgáló legújabb lehetőséget a multifokális lencsék kínálják. 

A bifokális lencsék két részből állnak, a felső rész járul hozzá a nagyobb távolságokra való tiszta látáshoz, az alsó pedig az olvasás lehetővé tételéhez. A probléma, hogy a két részt egy látható vonal választja el egymástól, amelyet zavarónak találhatsz. Továbbá a bifokális lencsék nem rendelkeznek olyan résszel, amely a köztes zónában való tiszta látást segítik elő.

A trifokális lencsék három külön részre osztottak: távoli, köztes és közeli zónában való kitekintésre. Ezen lencséknek azonban még zavaróbban jelennek meg a különböző részeket elválasztó vonalai, amelyek akadályozzák a kényelmes látásélményt és a lencse szép megjelenését.

Az olvasószemüvegek kizárólag a közeli zónában való tiszta látást segítik. Amennyiben távolra tekint, ki kell kukucskálnia a szemüveg fölött, vagy le kell azt vennie.

A legújabb és legnépszerűbb megoldást a választóvonal nélküli multifokális lencsék jelentik, amelyek mind a távoli, köztes és közeli zónában korrigálják a látást anélkül, hogy zavaró választóvonalak lennének a lencsén. Az ilyen típusú progresszív szemüveglencsék hamar kedvencükké válnak azon szemüvegviselőknek, akiknek szüksége van látáskorrekcióra olvasáshoz, azonban nem akarják a korábban említett lencsékkel járó hátrányokat elszenvedni.

Presbyopia
Kodak Lens

Válaszd Ki Az Országod

Site Change Photo

Ez a weboldal mind saját, mind harmadik féltől származó cookie-kat használ, hogy statisztikai információkat gyűjtsön az Ön internetes böngészéséről, és megjelenítse az Ön preferenciáihoz kapcsolódó hirdetéseket. A webhely böngészésével megértjük, hogy beleegyezik ezeknek a sütiknek a használatába. Ha további információra van szüksége, keresse fel adatvédelmi irányelveinket.