Asztigmatizmus

Tudjon meg fontos tényeket a látásával kapcsolatban

Az egyén sem távolra, sem közelre nem lát jól, a perifériás látás is homályos.

MIT JELENT Az ASZTIGMATIZMUS?

Az asztigmatizmus olyan szembetegség, amely mind a távoli, mind a közeli zónában homályos, torz látást eredményez. 

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az asztigmatizmus oka, hogy a szem szaruhártyája aránytalanul görbül, így inkább egy amerikai focilabdára hasonlít gömb helyett. De akár a lencse egyenetlen görbülete is okozhatja. A szabálytalanul görbülő szaruhártya vagy lencse megakadályozza azt, hogy a fény megfelelően essen a retinára. Egyetlen fókuszpont helyett az asztigmatizmussal küzdőknek több fókuszpontja van, akár a retina előtt, mögött, vagy akár mind a két helyen egyszerre. Gyerekek és felnőttek esetében is előforduló jelenségről van szó. Habár gyakran már fiatalkorban jelentkezik, gyerekként sokszor nehéz realizálni és észrevenni, hogy megváltozott a látásunk.

TÜNETEK

Amennyiben mind a közelre és távolra nézéskor homályos és torz a látásod, asztigmatizmusod lehet. További tünetként jelentkezhet a szemfáradtság, fejfájás hosszabb idejű olvasás vagy munkavégzés után és/vagy a kancsalság. Különösen fontos, hogy a gyermekek rendszeresen részt vegyenek szemvizsgálaton, hogy az asztigmatizmust és egyéb látási problémákat időben diagnosztizálhassák. A kezeletlen asztigmatizmus nagy hatással lehet a fiatalok iskolában nyújtott teljesítményére. 

MEGOLDÁS

A távollátáshoz és rövidlátáshoz hasonlóan az asztigmatizmus szemüveggel, kontaktlencsével és műtéttel is korrigálható. Szemüveg esetén hengerfelszínű (cilinderes) lencsével történik, amely kompenzálja a szaruhártya hibáját. Emiatt a lencse szélei különböző vastagságúak: minél erősebb az asztigmia, a különbség annál jobban látható a lencse szélén.

Asztigmatizmus
Kodak Lens

Válaszd Ki Az Országod

Site Change Photo

Ez a weboldal mind saját, mind harmadik féltől származó cookie-kat használ, hogy statisztikai információkat gyűjtsön az Ön internetes böngészéséről, és megjelenítse az Ön preferenciáihoz kapcsolódó hirdetéseket. A webhely böngészésével megértjük, hogy beleegyezik ezeknek a sütiknek a használatába. Ha további információra van szüksége, keresse fel adatvédelmi irányelveinket.